dilluns, 2 d’abril del 2012

El cardenal Antoni Despuig, Raixa i el comte de Montenegro

Raixa ha estat una de les possessions més importants de Mallorca. Consta que en el repartiment de Jaume I fou concedida al comte d'Empúries.
En el decurs dels segles passà a formar part del patrimoni de la família Despuig, comtes de Montenegro. Un dels membres més importants d'aquesta família fou el cardenal Antoni Despuig (Palma, 1785-Lucca, 1813), fill del III Comte de Montenegro.
Antoni Despuig va dotar la possessió de nombroses escultures procedents de l'excavació italiana d'Arriccia, prop d'Albano; aquestes peces juntament amb altres conformaren el Museu de Raixa.
A la seva mort la propietat va passar al comte de Montenegro, essent un dels propietaris el marit de Joana Adelaida de Rocabertí, la darrera comtessa de Peralada, amb qui s'extingeix el llinatge Rocabertí.
A principis del segle XX els hereters varen vendre la propietat a un important empresari, Antoni Jaume Nadal, i la col·lecció d'escultures va passar al Museu de Mallorca, avui es poden veure al Castell de Bellver.


Antoni Despuig (Palma, 1745-Lucca, 1813) (Fot. Inés Padrosa)

 Actualment Raixa només conserva una part del que fou, ja que l'interior va ser completament buidat. Els jardins, dissenyats per l'escultor italià Lazzarini, també foren modificats a principis del s. XXI.

La possessió de Raixa (Fot. Inés Padrosa)

Vista de la Sala d'Escultures de Raixa a principis del segle XX. 


La col·lecció d'escultures del cardenal Despuig al Castell de Bellver (Fot. Inés Padrosa)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada