Gastronomia




LES MOSTRES GASTRONÒMIQUES

Des de fa anys Peralada s’ha convertit en un referent gastronòmic. La proliferació de restaurants a la zona és una manifestació del bon estat de la gastronomia peraladenca i empordanesa, però el que més ha ajudat a donar prestigi a la gastronomia local han estat les Mostres Gastronòmiques (celebrades el dia 12 d’octubre).
Tot va començar el 1990 quan, a petició de les mestresses de Peralada, l’Ajuntament i el Casino acordaren començar uns cursets de cuina. D’aquí va sorgir una nova iniciativa, la creació d’unes trobades gastronòmiques que, inicialment estaven destinades als cuiners i cuineres de Peralada i Vilanova. D’ençà la primera, que va tenir lloc el 1992, fins el dia d’avui han augmentat el nombre de comensals (de 200 a 700 en la darrera), així com els restaurants col·laboradors i cases comercials i gaudeixen de la màxima popularitat. Aquestes Mostres també han donat el seu fruit bibliogràfic, amb els reculls titulats “La Gastronomia Empordanesa a Peralada” (1994, 1996, 1998, 2000 i 2007), on s’hi poden consultar totes les receptes facilitades pels participants i, fins i tot, els plats oferts pels restaurants col·laboradors.



El Casino Castell de Peralada prepara una nova jornada de Tast i Tastets. En aquesta ocasió les convidades són les mestresses de Peralada.
Peralada, 3 de novembre, celebració de "La Cuina de les Mestresses de Peralada"
 

Els integrants: Inés Padrosa, M. Dolors Casellas, M. Dolors Gibert, M. Dolors Callís, Anna Oliveras, Josep Cusí i Roser Oliveras. 




ELS ROCS DE PERALADA:







Targetó informatiu que acompanya les galetes conegudes com  a rocs "EL ROC I ELS SEUS ORÍGENS" Text d'Inés Padrosa Gorgot.






Targetó informatiu que acompanya les galetes conegudes com  a rocs "Galetes artesanes" Text d'Inés Padrosa Gorgot.

        II Mostra Gastronòmica de Peralada, 1993

  

Plat presentat a concurs "Gelatina de codony"



        III Mostra Gastronòmica de Peralada, 1994


A la foto Víctor Torres i Carmen
 Gorgot al costat del plat presentat
   per Inés Padrosa "La flaona de Peralada"



La Gastronomia Empordanesa a Peralada. Recopilació de receptes de la 1a i 2a Mostra Gastronòmica, 1992 i 1993. Peralada: Ajuntament, 1994. ISBN 848067038X.

Acte de presentació del 1er llibre de receptes, el qual que va tenir lloc durant la III Mostra Gastronòmica de Peralada, 12 d'octubre de 1994.

Inés Padrosa autora de la recopilació de receptes, Jaume Font crític gastronòmic i presentador, Jaume Subirós xef del Motel Ampurdán, Francesc López-Joaquina xef del Casino de Lloret de Mar, Domingo García xef del Casino Castell de Peralada i Pere Mir regidor de l'ajuntament de Peralada. 


"La Mostra Gastronòmica de Peralada
    presenta avui cinquanta-sis plats" Ricard
Sayeras El Punt Diari, 1994.


"Peralada edita un llibre amb les receptes de la Mostra de Gastronomia" C.A. Diari de Girona, 1994.




La Gastronomia Empordanesa a Peralada. Recopilació de receptes de la 3a i 4a Mostra Gastronòmica, 1994 i 1995. Peralada: Ajuntament, 1996. ISBN 8480670630.


Acte de presentació del 2n llibre de receptes, el qual que va tenir lloc durant la V Mostra Gastronòmica de Peralada, 12 d'octubre de 1996.

Jaume Subirós xef del Motel Ampurdán, Conrad Nunell xef del Casino Castell de Peralada, Ximo Saguer pastisser, Candi López xef del restaurant Cal Sagristà de Peralada, Inés Padrosa coordinadora del llibre i Domingo García xef del Casino Castell de Peralada.

"Peralada i la gastronomia" article de Jaume Fàbrega a la Revista de Girona, novembre-desembre, 1997.


La Gastronomia Empordanesa a Peralada. Recopilació de receptes de la 5ena i 6ena Mostra Gastronòmica, 1996 i 1997. Peralada: Ajuntament, 1998. ISBN 8480670789.
La Gastronomía Empordanesa de Peralada. Recopilación de recetas de la “5ª i 6ª Mostra” Gastronómica, 1996 i 1997. Peralada: Ajuntament, 1998. ISBN 8480670797.

Presentació del recull de receptes La Gastronomia empordanesa a Peralada, 1996-1997 (Peralada:1998), a la Biblioteca del Castell de Peralada en el marc del 3er Fòrum Terra Incògnita.

Biblioteca del Castell de Peralada, Inés Padrosa, Xavier Mestres i Ferran Adrià.

Biblioteca del Castell de Peralada, Joan Roca, Jaume Subirós, ... i Inés Padrosa
"Les receptes de la cuina tradicional recollides en dos llibres. Inés Padrosa potencia la gastronomia comarcal" Sònia Fuentes, Empordà, 1998.



La Gastronomia Empordanesa a Peralada. Recopilació de receptes de la 7a i 8a Mostres Gastronòmiques, 1998 i 1999. Peralada: Ajuntament, 2000. ISBN 848067086X.
La Gastronomía Empordanesa de Peralada. Recopilación de recetas de la “7a y 8a Mostra” Gastronómica, 1998 i 1999. Peralada: Ajuntament, 2000. ISBN 8480670878.